ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ, за Дойче ВелеРуската пропаганда пусна на вода нова опорка,

...
ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ, за Дойче ВелеРуската пропаганда пусна на вода нова опорка,
Коментари Харесай

Какво я чака България, ако Путин победи в Украйна

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ,
за " Дойче Веле "

Руската агитация пусна на вода нова опорка, към този момент ориентирана към всички хора на планетата: " Победата на Русия в Украйна ще стане богатство за целия свят ".

Под това заглавие тя в превод от съветски бе стартирана и в един от официозите на путинизма у нас - Поглед.инфо. Това в действителност е продължение на по-старата опорка, че Русия ще победи Украйна. Този агитационен идеал беше предплатен в последно време от откриването в Израел на втори парещ фронт, който има потенциала да отклони част от военната помощ на НАТО за Украйна. Както и от не толкоз действителната вероятност Съединени американски щати изобщо да спре поддръжката и даже да излязат от НАТО, ако Тръмп отново да се добере до президентския стол.

Какво цели тази съветска опорка?

Опорката за сигурната победа на Русия ѝ върши двойна работа. Веднъж, тя деморализира поддръжката за Украйна с тезата, че от нея няма смисъл, откакто в последна сметка ще се окаже безрезултатна. А и в случай че Русия така и така ще победи, колкото по-бързо го направи, толкоз по-добре за победените, тъй като ще им спести материални и човешки загуби, както проруските " миролюбци "  разбират мира. И повторно, тази опорка съдържа в себе си позната претенцията на спечелилите - че те са вършиме в спора. Тя е морално неудържима, само че психически щадяща за всеобщия човек, който е податлив да одобри, че справедливостта е на страната на по-силните, с цел да не се окаже самичък тяхна жертва. Нищо, че историята е цялостна с образци за противоположното.

И даже Русия да победи Украйна, това ще значи единствено, че на един агресор му е " минал номерът ", както стана с анексията на Крим и на Путин апетитът му пристигна с яденето.

Как ще наподобява " по-хармоничния международен ред " на Русия?

Новата опорка, че ще настане " богатство за целия свят ", разкрива нещо от дълго време известно: Украйна не е същинският обект на съветското нахлуване - то е геополитически рекет с цел промяна на международния ред, наложил се с разпадането на Съветския съюз. След като загуби Студената война против " груповия Запад ", в този момент Русия безусловно би трябвало да изкара, че е спечелила някаква друга война против него, с цел да може да го накара да седне на масата на договарянията и да ѝ отстъпи отново руските зони на въздействие.

В този смисъл войната в Украйна не е за територии, а още по-малко за отбрана на съветското малцинство там. Тя е проява на мощ пред НАТО и мотив за закани, тъй като диктаторските режими не си показват, че могат да са значими по различен метод на международната сцена, с изключение на от позицията на силата и опасността. За Путин е било пределно ясно, че като нахлуе в Украйна, НАТО и ЕС няма да гледат безучастни и ще ги въвлече във война, за която след това ще твърди, че е спечелил. И това " след това "  дойде, дори към този момент е време за реклама. Подобно на остарялата комунистическа идеология, тя би трябвало да убеди човечеството какво ярко бъдеще го чака след успеха на възродилия се съветизъм.

Това бъдеще е добре познато минало за хората от Източна Европа и стартира с " излизане от поробителни съглашения със Запада ", както гласи преведеният текст, последвано от завръщане в " руския парадайс ".

Споменатата публикация в Поглед.инфо планува: " В международен мащаб сполучливите резултати от съветската специфична интервенция ще вдъхновят страните по света да придобият или укрепят личния си суверенитет. Което от своя страна ще ни позволи да изградят по-хармоничен международен ред ". Усетихте ли граматическата неточност напълно по Фройд? На нас, т.е. на Русия, ще се разреши да изнесе властта си отвън своите територии, което точно се показва за създаване на " по-хармоничен международен ред ". И тежко на страните, които още веднъж попаднат под нея, тъй като какво съставлява тя се вижда с просто око в днешна Русия - олигархическа диктатура с закрепостен водач, съперници по пандизите и мизерстващо население. Ще кажете, че и в този момент този властови модел е отчасти заимствуван.

Дано обаче не ни се случи, както на нашите баби и дядовци след 9.09.1944 година, да установим разликата сред отчасти възпроизведения и към този момент победилия съветизъм.
ТЕМА преди 1 ден 2861 преди 1 ден 2092 преди 1 ден 798
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР